Koululiikunta Lahden Rudolf Steiner –koulussa

Kirjoittanut: Vili Savioja

Olen ollut Lahden Rudolf Steiner -koulussa alakoulusta asti. Olen tällä hetkellä lukion toisella luokalla. Liikunta on muuttunut alakoulusta jonkin verran. Alakoulussa liikuntaamme ohjasi oma luokanopettajamme. Emme saaneet silloin vaikuttaa juuri yhtään siihen, miten liikuimme tai missä liikuimme. Yläkoulussa meillä vaihtui liikunnanopettaja. Liikunta muuttui silloin monipuolisemmaksi. Saimme vaikuttaa enemmän liikuntatuntien sisältöön. Steinerkoulussa liikunnassa ei jaotella sukupuolen perusteella eri ryhmiin, niin kuin taas muissa kouluissa yleensä tehdään.

Koululiikunta on hyvin tärkeää terveyden kannalta. Osa oppilaista ei liiku juuri yhtään vapaa-ajallaan. Tämän takia on hyvä, että koululiikuntaa on, että oppilaat liikkuisivat edes kerran tai pari kertaa viikossa. Nuorisuomi-lehden mukaan liikuntakasvatuksella pyritään ulottua liikuntatuntien lisäksi välitunneille, koulumatkoihin, kerho- ja iltapäivätoimintaan, liikunnallisiin tapahtumiin ja teemapäiviin sekä liikunnan integrointiin eri oppiaineisiin.

Steinerkoulussa tulisi olla mahdollisuus liittyä liikuntakerhotoimintaan. Toimintaa tulisi järjestää erityisesti vähän liikkuville lapsille ja nuorille.
Steinerkoulun leireissä järjestetään erilaista toimintaa ja liikuntaa (esim. patikointi) ja luodaan ryhmähenkeä oppilaiden keskuudessa. Niinikään yhden tai muutaman kerran vuodessa järjestetään liikuntapäiviä alakoululaisille, ja niissä esimerkiksi mennään yhdessä luistelemaan vaikka pukeutuen naamiaisasuihin. Lahden Rudolf Steiner -koulussa liikuntaa kyllä näkyy joka päivä välitunneilla. Vanhemmat oppilaat pomputtelevat jalkapalloa, kun taas alakoululaiset enemmän leikkivät, pelaavat sählyä tai muita pallopelejä koulun omalla pienellä hiekkakentällä.

Kysymyksiä Lahden Rudolf Steiner -koulun oppilaille:

Pitäisikö koululiikuntaa olla enemmän, miksi?
-Jos se olisi muista aineista pois, niin kyllä. Jos siitä saisi kursseja niin ehdottomasti kyllä.

Millaista koululiikunnan pitäisi olla?
-Oppilaiden pitäisi pystyä vaikuttamaan liikuntalajeihin, mitä liikuntatunneilla pelataan, lätkää.

Ovatko koulun liikuntavälineet tarpeeksi hyviä, pitäisikö niitä parantaa jollain tavalla?
-Riippuu liikuntalajista. Meillä pesäpalloräpylät on aika kuluneita ja vanhoja, niitä voisi pikkuhiljaa uudistaa, en tiedä parantamisesta mutta voisi olla monipuolisempaa.

Pitäisikö oppilaiden saada vaikuttaa enemmän koululiikuntaan, miksi?
-Kyllä. Mitä mieluisampaa koululiikunta on, sitä paremmin siihen lähtee mukaan. Jos et tykkää pesäpallosta, tuskin jaksat sitä pelata kunnolla koulun peleissäkään.